måndag 11 augusti 2008

Terecension - Golden Turtle

Det finns en robust, tröstande charm hos Wuyi-bergets oolongteer som inte går att ersätta med Ti Guan Yin eller ljusa Taiwanesiska oolonger. Efter att mitt Tie Luo Han tagit slut bestämde jag mig för att prova på något nytt och valet hamnade på det något mindre rostade Wuyi-teet Golden Turtle. Det visade sig vara den dyraste oolongen på In the Mood for Tea med sina 238 kr/hg men med skatteåterbäringen i sikte blev det ändå ett köp.

Golden Turtle, eller Shui Jin Gui som det heter på kinesiska, är ett svårflörtat te som vill ha mycket uppmärksamhet och engagemang. Lyckas man med det kan man få en fantastisk testund; misslyckas man så blir det i värsta fall för svagt eller starkt och strävt men ändå inte beskt. Men tidsfönstret mellan för svagt och för starkt är inte många sekunder.

Jag bryggde teet i en liten gaiwan fylld till ca 1/4 med teblad och 100-gradigt vatten. Första bryggningen hade tydliga Wuyi-drag som jag kände igen från Tie Luo Han och Rou Gui. Jag tror att man brukar kalla den tonen för sandelträ. Det är en något sträv ton som påminner mig vagt om Hojicha. Den dominerade smaken i första bryggningen men långt senare i eftersmaken kröp lite fruktiga toner fram som fick mig att tänka på passionsfrukt.

Andra bryggningen doftar nektar och mandarin och har mer mineraltoner, och om den blir stark påminner eftersmaken om riktigt mörk choklad.

Tredje bryggningen är mer blommig-fruktig och lite friskare i eftersmaken.

Fjärde bryggningen är mildare men den mest lättdruckna hittills. Fruktig eftersmak.

Femte bryggningen hade fortfarande kvar teets särdrag och skiljer sig inte väsentligt från den förra bryggningen. Tie Luo Han brukade bara klara fyra bryggningar så det är åtminstone en till bryggning för pengarna.

Sjätte bryggningen: Nu är det mest kroppen av teet kvar och det avslutar bryggningen.

Sammanfattningsvis så är Golden Turtle ett svårbryggt men gott te som går genom flera smakstadier under bryggningen. Priset känns väl högt men jag kan rekommdendera det för den som till ha ett oolong med drag av både Wuyi och Dan Cong.

8 kommentarer:

  1. Jag har svårt att bestämma mig för vad jag tycker om golden turtle; dvs det från In the Mood for Tea. När jag började dricka det tyckte jag att det var ett fantastiskt te, men de senaste gångerna jag provade det så tyckte jag att det var för syrligt. Det kan har varit en miss i bryggningen i och för sig. Eller så var jag helt inte på humör. Kanske ska ta mig en stund med det igen och se hur vad jag tycker då..

    Du refererade till Rou gui; vad tycker du om det och var har du fått tag på det? Jag är nämligen rätt nyfiken på Rou gui, men aldrig fått tillfälle att prova det. Kanel och rostade toner låter sannerligen spännande.

    SvaraRadera
  2. Insåg just att jag har ett smakprov att detta te som ligger och samlar damm eftersom jag inte riktigt visste vad det var. Hade jag anat att det var Wuyi hade jag inte kunnat hålla fingrarna borta många minuter... det är hemskt med små smakprov. Kanske man inte hinner få det rätt och om man lyckas och gillar så är teet ändå för dyrt för att köpas utan skatteåterbäring i sikte.

    Tack för fin recension! Jag har saknat dina inlägg.

    SvaraRadera
  3. Antonio: Jag brukar vara väldigt känslig för syrlighet i teer (det är en egenskap som jag sällan tycker om, och som har stört mig mycket i jakt på ett bra Golden Yunnan) men jag tycker nog inte att jag har märkt av det i mitt Golden Turtle. Du kanske skulle prova på att rosta teet lite i en stekpanna/ugn och se om det mjukar upp smaken?

    Jag beställde ett smakprov (25g) av Rou Gui från Dragon Tea House på Ebay. Det var ett okej te, men jag tyckte inte riktigt att det förtjänade sitt rykte. Inga kaneltoner såvitt jag kunde känna, och det var för rostat. Däremot smakade det sandelträ och av lite mörka bär (körsbär/björnbär ect). Jag tyckte att det gjorde sig bättre bryggt enligt västerländsk tradition än i gaiwan eller med gong fu. Om man ska köpa ett Rou Gui så tror jag att man ska satsa på en riktigt bra kvalité från början och inte en medelkvalité som jag gjorde.

    SvaraRadera
  4. Tekoppen: Om du bara har ett litet smakprov så skulle jag rekommendera väldigt korta bryggningar. Det är bättre att brygga det lite för lite än att brygga det för mycket.

    Det har varit lite dåligt med inlägg nu under sommaren men jag har nyss fått en ny leverans från Hou De, så det lär bli en del recensioner framöver. Hur går det själv med tedrickandet? :)

    SvaraRadera
  5. Tack för tips! Det uppskattas :) Jag har köpt teer från internetbutiken House of Tea - jasminpärlor som du tipsade om och som jag var väldigt nöjd med, Huang Jin Gui som jag blev lite besviken på och så ett smakprov med fyra oolong (Ti Guan Yin, Golden Turtle, osmanthus-smaksatt och Dung Ding). Dung ding drack jag 7 bryggningar av igår och det hade hållit för fler. Underbart gott. Så det går bra :) Nu har jag fått min juli-lön så nu ska jag te-shoppa lite, gå till In the Mood for Tea igen. Ska börja studera på universitet och kommer att läsa mycket hemma på kammaren = gott om tetid!

    SvaraRadera
  6. tebloggaren:

    Hur tycker du att det funkar med att handla från Hou de och Dragon tea house? Går det snabbt att få grejerna? Är det dyr frakt? Har länge funderat på att beställa därifrån, men inte tagit med för, då jag trott att det var krångligt/dyrt..

    SvaraRadera
  7. Antonio: Det tar ganska lång tid att beställa från Dragon Tea House (man får räkna med 3 veckor för frakten), och frakten är inte helt billig. Men deras Panyang Congou är fantastiskt.

    Hou De har 5 dollars platt fraktavgift och frakten tog ca 10 dagar. I det avseendet var Hou De betydligt bättre, och dessutom fick man med en liten provsmakningsöverraskning.

    Tekoppen: Spännande! Vad tyckte du om de andra oolongerna av de 4 smakproven du beställde?

    SvaraRadera
  8. Ti guan yin var inte lika fina blad som det jag köpt hos Kahls, vilket verkligen förvånade mig! Smaken var inte bättre heller. Golden Turtle och Gui Hua (osmanthus-smaksatt) har jag sparat på. När jag bara äger ett smakprov vill jag ha gott om tid att njuta av det och sådan tid har det varit ont om ett tag.

    SvaraRadera